Het jaarlijkse DHPA Techfest voor de IT-sector kent vele hoogtepunten, waaronder het NK Serverwerpen. Voor toenmalig marketingbureau Splend schreef ik een verhaal ter ere van dit wonderbaarlijke staaltje spierballen.
Een uitgebreide historie van het NK Serverwerpen
Het geluid van schuifelende voeten, gevolgd door een kreun, leidt tot een doffe klap. Wanneer de stofwolk wegtrekt, verschijnt een verkrampt gezicht. Door een plastic megafoon schalt een stem: “Leuke poging. Met nadruk op dat laatste.”
Bovengenoemde situatie speelde zich af anno 2011. Het jaar waarin systeembeheerders en andere IT-techneuten eindelijk het licht zagen – en voor de verandering eens níet voorzichtig omgingen met uiterst prijzige servers.
Integendeel: bij wijze van ontspanning werd de loodzware apparatuur doodleuk neergeknald op een droog stuk grond.
Prehistorische krachtmeting
Hoewel dit tafereel zich slechts zeven jaar geleden afspeelde, is dat in termen van technologie natuurlijk prehistorie. In de video is goed te zien dat de mensheid pas zijn eerste stapjes richting professioneel Serverwerpen zette. Gelukkig bleek de basis voor dit evenement altijd in ons DNA te zitten.
De geschiedenis wijst namelijk uit dat de mens gemaakt is om met dingen te gooien. Onze voorouders wierpen in het Stenen Tijdperk maar wat graag puntige stokken richting behaarde beesten. En in Schotland is het paalwerpen een eeuwenoude traditie.
Deze krachtmeting ging met zijn tijd mee, werd steeds moderner en evolueerde. Hout en steen maakten plaats voor plastic en silicium: hele pc-kasten en mobiele telefoons moesten eraan geloven. Maar hoe het NK Serverwerpen precies is ontstaan, is voor menig historicus een raadsel.
De legende van de vijf cowboys
Bij navraag komt er al gauw één gerucht uit de gekoelde wandelgangen bovendrijven.
Vijf outlaws, zo gaat het verhaal, waren op zoek naar een geschikte locatie voor een evenement. Met hun stalen rossen streken zij neer in Sweet Lake City – alwaar zij een verlaten margarinefabriek aantroffen. De locatie vond al gauw hun goedkeuring, maar de aanwezigheid van een groot, open terrein rond het gebouw stoorde hen enigszins. Ofwel: daar moest iets mee gedaan worden.
Wellicht was het vermoeidheid van de lange rit, want wát ermee gedaan moest worden, wisten de vijf cowboys nog niet. Er was een beetje hulp nodig om de creativiteit aan te zwengelen. Blikken bier werden opgetrokken en het was tijdens deze geïmproviseerde borrel dat iemand van de vijf op het idee van Serverwerpen kwam. Althans, zo gaat de overlevering. Details van dit verhaal waren om (on)verklaarbare redenen enigszins wazig.
Pioniers met een missie
De personen uit bovenstaande anekdote waren IT-veteranen Alex Bik (BIT), Sven Visser (Cyso), Ruben van der Zwan (Amsio), Hermen van Dalen (Dell) en Ludo Baauw (Intermax). Op die zonnige namiddag in Zoetermeer wist dit vijftal nog niet dat ze aan het pionieren waren. Maar de juiste mindset – noem het een cowboymentaliteit – werd zichtbaar toen ze zelf maar een DSL-leiding aanlegden zodat een netwerk gemaakt kon worden om de eerste Techday (nu DHPA TechFest) tot een succes te maken.
“We deden er alles aan om het evenement te laten slagen. Niets was te gek. Waarom? Omdat het kan!”, herinnert Hermen van Dalen zich.
Dat credo kwam van pas bij de eerste editie van het NK Serverwerpen. “Er zaten nogal wat kinderziektes in, want we hadden nog geen reglementen en de weinige aanwezige servers gingen steeds kapot. Dan maar met ducttape fiksen. We wilden zo’n leuk idee koste wat het kost laten slagen.”
Soepele heupen, fantastische lipjes
En zo geschiedde. De eerste editie bleek een schot in de roos. Sponsoren begonnen zich te melden en de ondergrond werd steeds professioneler. De zandvlakten van Zoetermeer maakten plaats voor een frisgroene kunstgrasmat, die op zijn beurt weer werd vervangen door een strak zwart zeil. Het NK beleeft een hoogtepunt (of dieptepunt) als PowNews in 2012 langskomt voor een korte reportage. “Die DELL glijdt wat lekkerder en die lipjes zijn fantastisch” is een nog steeds veelgehoorde grap.
Vulgair? Een beetje maar – want er was wel degelijk een serieuze ondertoon. Eén van de strategieën is om een server, die toch al gauw 12 to 15 kilo weegt, bij de uitstekende ‘lipjes’ vast te pakken om zo beter grip te hebben. Een aanloop doet zelden wat goeds – stilstaand gooien vanuit de heupen zorgt voor een beter resultaat. Het record op naam van Maikel Born, met 12.80 meter, is de afgelopen vijf jaar nog niet verbroken.
Gemoedelijk competitief
Dit jaar wordt het NK Serverwerpen alweer voor de achtste keer gehouden, als prominent onderdeel van de ‘Cloud Olympics’ op DHPA TechFest. De kracht van dit sportieve evenement ligt misschien wel in de voorbereiding ernaartoe. Jaar in, jaar uit maken IT-bedrijven promofilmpjes waarin ze hun “training” laten zien. Ook wordt er een ludieke poging (uiteraard met nadruk op ‘poging’) gedaan om elkaar de loef af te steken.
Het getuigt van de gemoedelijke, competitieve sfeer onderling in de sector. Maar wat maakt het NK Serverwerpen precies zo leuk? Wat is het geheim?
Totale vernietiging
Ludo Baauw denkt er zijn vinger op te kunnen leggen. “Techneuten zijn bloedserieuze gasten. Ze moeten er elke dag alles aan doen om apparatuur heel te houden. Daarom is het leuk als ze een keer per jaar mee mogen doen aan de totale vernietiging van kapitaalintensieve goederen.”
Ook Van Dalen erkent dit: “Je doet iets wat je normaal nooit zou mogen doen. Dat stoute, dat ondeugende: dat trekt gewoon aan.”
Baauw vult aan dat het NK Serverwerpen een ideaal evenement is voor de “bleekneusjes” (een geuzennaam binnen de IT-sector). “Dan komen ze voor de verandering ook eens buiten en doen ze ook weer eens iets fysieks”, zegt hij met een knipoog.
Verbroedering van bleekneusjes
In de historie van het NK Serverwerpen is de sport zowel verguisd (“jullie zijn niet goed wijs”) als iets te serieus genomen (“ik ben het niet eens met de uitslag”). Maar wat velen onderschatten is de ware essentie: verbroedering. “Op het NK Serverwerpen behoor je tot de ‘inner circle’. Dan bloeit er wat op onder de techneuten”, zegt Baauw.
Ondanks dat de sport letterlijk lomp oogt, heeft het NK Serverwerpen als grassroots-initiatief binnen de IT-sector zijn charme nog lang niet verloren. Sterker nog: met een tienjarig jubileum in het vooruitzicht is het evenement zelfs hard op weg naar de cultstatus.
Foto: DHPA TechFest / Wietse Pottjewijd